כיוגים, העוסקים בתרגול השקטת התודעה, אנו מבחינים לא פעם כי הכנסת המזון לגופנו יש בה, מן ההשפעה על מצבנו הפיזי, הנפשי והרוחני.

האופנישדות, הטקסטים העתיקים של היוגה, מציעות חלוקה תמציתית של סיווג המזון בגופנו:

מזונות מוצקים שנכנסים לגופנו הופכים בחלקם לצואה, בחלקם לבשר הגוף ובחלקם מעצבים את התודעה.

המזונות הנוזליים שאנו בוחרים לצרוך בונים את הדם, את השתן ובצורה מעודנת את הנשימה.

תהליך העיכול או אש העיכול המכונה "אגני" ע"פ מסורת האיורוודה, אחראית על בניית העצמות, מח העצם ובחלקה המעודן בונה את הדיבור שלנו.

גם אם הדבר נשמע מעט מעורפל בהסתכלות מערבית, אנו מוצאים כבר בטקסטים עתיקים אשר הופיעו לראשונה במאה התשיעית לפנה"ס, התייחסות למזון כאבני הבניין של הגוף, הנשימה והתודעה.

ובשפה מעט פשוטה יותר, כבר אז הבינו היוגים את האמירה- You Are What You Eat.

 

 

Porridge

 

 

לכבוד חודש אדר, בו אנו חוגגים את חג פורים, משחררים את התודעה למצבי שמחה והילולה ושותים עדלאידע, הייתי רוצה להתייחס לחלק הראשון עליו דיברו היוגים- תזונה אשר בונה את התודעה.

תזונה ומצב הרוח

קל לנו היום לבחון מקרים רבים בהם תזונה משפיעה על מצב רוחנו ותודעתנו.
מספיק להיזכר בפעם האחרונה שאכלנו ארוחה דשנה ולאחריה חשנו עייפות גדולה, או במצבים בהם צרכנו אוכל מהיר ומעובד והרגשנו מעט מדוכדכים ולעומת זאת בתקופה בה התנסינו בתהליך ניקוי תזונתי וחשנו ערניים, קלילים ואולי אף שמחים יותר.

ובכן, לא סתם.

הרופאים הסיניים העתיקים היו ממליצים על מזונות למטופליהם עוד מימים עברו, תזונה ככלי טיפולי במחלות נמצאת היום כטיפול משלים בכל בתי החולים הגדולים בעולם ונמצאת רלוונטית גם בתחום בריאות הנפש.

 

 

IMG_2785

 

 

מן הצלחת אל המוח

המוח שלנו צורך סוכר בתור דלק, כאשר המוח מקבל אספקה מתונה ומדורגת של סוכר, אנו מרגישים טוב.
מצב של "ירידת סוכר" הינו זמן בו המוח אינו מקבל אספקה סדירה של סוכר ואנו מתחילים להרגיש שינוים במצב הרוח כמו עייפות, עצבנות, הפרעות בריכוז ובזיכרון, רעב, ירידה במצב הרוח, תשוקה גדולה למתוק ובמקרים חמורים אפילו דיכאון.

איך ניצור אספקה מתונה ומדורגת של סוכר?

כאשר אנו צורכים פחמימות עשירות בסיבים תזונתיים, כמו דגנים מלאים, קטניות פירות וירקות, אנו מסייעים לגוף לספוג את הסוכר אל הדם בהדרגה,
כיוון שהסיבים התזונתיים מאטים את קצב ספיגת הסוכר אל הדם ובכך אנו נמנעים מאפקט "רכבת ההרים"- עלייה תלולה של סוכר המביאה לתחושת אופוריה ומיד לאחריה ירידה דרמטית המביאה לעצבנות, עייפות, דכדוך וכו'.
זה עשוי להישמע מופרך, אך הסיכוי שמצב הרוח שלנו מושפע מהארוחה האחרונה שאכלנו, הוא הרבה יותר מסביר.

אגב חג פורים, אז כנראה שאזני המן הן לא אלו שיגרמו למצב הרוח השמח להישאר לאורך זמן, אולי רק בביס הראשון.

 

 

אילו מזונות עושים שמח?
מערכת העצבים שלנו ובכללה המוח, פועלת ע"י נוירוטרנסמיטורים, שהם מוליכים עצביים, המעבירים מסרים בין תאי העצב.

הסרוטונין הוא נוירוטרנסמיטור בעל השפעה מרגיעה ומשמחת.
כאשר הוא עובר באופן תדיר ובקצב בריא בין תאי העצב במוחנו, סיכוי טוב שנרגיש שמחים ומאושרים.
בדיוק על המנגנון הזה פועלות תרופות ה-  SSRIs, הן מעכבות את ספיגת הסרוטונין ומאפשרות לו להישאר זמן ארוך יותר במרווח בין תאי העצב.
ירידה ברמת הסרוטונין עשויה לגרום לתופעות כמו מצב רוח ירוד, עייפות מכבידה במהלך היום, כאבי ראש, הפרעות בריכוז ובזיכרון, חוסר שקט, הפרעות בשינה ודיכאון.
מבחינה תזונתית נחווה תשוקה גדולה לאוכל ובמיוחד לפחמימות ולמתוקים.

הסרוטונין לא נמצא במזון שלנו אלא נוצר ע"י תהליך פיזיולוגי בגוף, אבן הבניין העיקרית של סרוטונין היא חומצת האמינו טריפטופן.
טריפטופן, בעזרת ההורמון אינסולין מאפשרת לגוף לייצר סרוטונין.

מזונות עשירים בטריפטופן אשר עשויים להשפיע על רמת הסרוטונין במוח כוללים:
קטניות מסוגים שונים (חומוס, אפונה, עדשים, סויה), דגנים מלאים ובעיקר אורז וקינואה, פירות כמו פפאיה, תמרים ובננות, עלים ירוקים ובעיקר תרד, אגוזים וזרעים ובעיקר שומשום גרעיני חמנייה וגרעיני דלעת.

על-מנת להפוך לסרוטונין, חומצת האמינו טריפטופן מסתייעת בשני שחקני חיזוק, ויטמין B3, וויטמין B6 לכן, יהיה כדאי לצרוך אותם יחד.

מזונות העשירים בניאצין (ויטמין B3)- דגנים מלאים, חומוס, עדשים, אפונה, פטריות, שמרי בירה, שומשום, עלים ירוקים.
מזונות העשירים בפירידוקסין (ויטמין B6)- דגנים מלאים, שמרי בירה, אבוקדו, סויה, ברוקולי, אגוזי מלך, כרוב ובוטנים.

 


IMG_3328

 

 

שמח בצלחת

העשירו את התזונה בסיבים תזונתיים הקיימים בדגנים, קטניות, פירות, ירקות, אגוזים וזרעים. הסיבים יסייעו להאט את ספיגת הסוכר לדם ולשמור על תחושת שובע לאורך זמן רב יותר, כך לא יווצר מצב של "ירידת סוכר" אשר ישפיע על מצב הרוח.

פזרו את צריכת הפחמימות על פני כל היום, כך שתמיד תישמר רמת סוכר מתונה בדם.

הרבו בצריכת מזונות העשירים בטריפטופן ושלבו איתם מזונות העשירים בויטמיני B3 ו-B6.

שיהיה חג שמח, לפחות על הצלחת!

 

______________

מקורות:
נטורופדיה- http://www.naturopedia.com/

ההיסטוריה של היוגה/ אודי בילו

Shadow Yoga, Chaya Yoga: The principles of Hatha Yoga/ Shandor Remete
צילומים: נעה ישראל.