כמה מאמרים, ספרים, מטפלים ומדריכים עוסקים בתזונה?!

 

איך כל כך הרבה דרכים, שיטות ודיאטות, משתוללות כמו סופה בכותרות החורף הזה?..

הרפואה הסינית, הרמב"ם, האיורוודה והנטורופתיה מדגישים את עיקרי התזונה באופן דומה.

עם השנים, נוספו עדכונים למסורת, ומגוון הטיפולים התרחב בהתאם לגידולים ותבלינים מקומיים.

בזכות רפואות מסורתיות בנות אלפי שנים, קיבלנו מעגל רפואה טבעי אחד. מעגל המורכב

מזוויות רבות וכותרת שלמה לבריאות אחת:

"עלינו לסלק את הפסולת ורק אז נוכל להזין באיכות את הגוף, שיהווה משכן ראוי לנפש טהורה".

 

החורף מזמין אותנו להתבונן היטב, לבחור רכיבים מזינים ולשלב אותם בצירופי מזון נכונים.

הכיוון הוא עמוק פנימה, להתכנסות, חיסכון ושימור, בתוספת אנרגיה זמינה ומחממת לב ובטן.

בליבו של החורף הארצישראלי, כדאי להעז ולפתוח את תיבת האוצר של המתכונים הגנוזים.

ולעורר במטבח ניחוחות תבשילים מתובלים ומהבילים, שיגרמו לכל רוח, קור או חיידק לשקשק..

תבשילים סמיכים המורכבים מירקות שורש וקטניות מונבטות, יכולים לתת מענה משביע רצון לכל

נפש. אין צורך לפחד מקטניות, הכנה מראש ושילובים נכונים יובילו לתוצאות מעולות ומועילות.

תבשיל עדשים מונבטות בצירוף תבלינים ארומטיים, ירקות ועלים, יתעכל בקלות ויטען את מצברי

האנרגיה של הגוף בשפע. התבלינים מגרשים כל עין ורוח רעה ומטפלים היטב בכל חיידק מזדמן.

 

 

spices

 

 

הודיה

הוראות ההפעלה פשוטות: יש למלא את הלב באהבה, לצאת ולבחור מצרכים טריים, לטפל בהם

בניגון ובתשומת לב, להניח אותם בראש תחילה, ואז לבשל או לאפות, לברך בקול ולאכול.

צא ולמד מן הגוף: איך המזון ערב ומתעכל בקלות, בעת ארוחה נעימה בחברה ושיחה טובה.

 

התדר חשוב. לכל מילה, צליל ושיר, משמעות שעתידה להשפיע על התבשיל-הגוף-הלב והנפש.

ולהבדיל: אפילו מזון עשיר ברכיבים ממוצרים איכותיים, עלול להיתקע ולהירקב ממילים רעילות.

החושים כולם פועלים יחד למען עיכול יעיל:

העיניים רואות ו"מדליקות" את המערכת, המחשבה מתאמת את מיצי העיכול.

האף מריח, היד ממששת, הלשון טועמת והשמיעה מתכננת. שמעת פעם קראנץ' ממלפפון טרי?

שמעת את השמן מפצפץ ומים רותחים? אז מה עם ברכה במנגינה שלך? הודיה אישית זה הכל!

אנחנו גופנפש נהדר.

החורף מזמין אותנו לשיעור מלא בכל טוב נפלאות הנפש.

 

קר

מערכת הגופנפש מבקשת תבשילים ותבלינים מחממים. אנרגיה זמינה מפחמימות מלאות כמו דגנים

וירקות שורש, מגוון קטניות, פירות בשלל צבעים, עשבי תבלין ארומטיים ועוד..

תבלינים מחממים הם: שום, פלפל, צ'ילי, פפריקה, הל, קינמון, כורכום, ציפורן וג'ינג'ר [זנגוויל].

עשבי תבלין מתאימים לחורף: בת קורנית [טימין], בזיל, אורגנו, זעתר, זוטה לבנה ועוד..

ממשפחת הקטניות: עדשים, אפונה, חומוס, פול, סויה, שעועית על כל סוגיה [מאש, אזוקי, לימה,

לוביה, אדומה, לבנה, שחורה, מנומרת, בובעס], אורז-בר שחור, קינואה, אמרנט וכוסמת.

ממשפחת הדגנים הנפוצים: חיטה, שעורה, כוסמין, שיפון, שיבולת שועל, אורז, דורום, טף ודוחן.

*אין זה המקום לפרט חסרון או יתרון של כל דגן וקטנייה, גם לא היכן למקם קינואה, טף, תירס וכוסמת. אלא שיש להעדיף

מזונות טבעיים, טריים, שאינם מעובדים בתוספות מיותרות. עם עדיפות למזונות וגידולים מקומיים, זוהי רפואת האדמה.

 

cinamon

 

 

תפריט בסיסי לחורף

 

שתיה

לפני הארוחות – מומלץ להתחיל את היום עם כוס מים מזוקקים [עם לימון סחוט] או חליטת צמחים.

גם בחורף מומלץ לשתות בין הארוחות כ-8-12 כוסות מים/ מרקים/ חליטות צמחים/ מיצים טבעיים.

עדיף להימנע מקפה ותה שחור, משקאות אנרגיה ומשקאות תוססים/ מומתקים/ מוגזים/ מעובדים.

על כל פנים, הנוזלים הטהורים חיוניים. והמיותרים דורשים עוד כוס מים כדי להישטף מהגוף.

כדאי להשתדל ולהרחיק שתיה ממזון, כדי לאפשר למערכת העיכול לפעול ללא הפרעות.

אם ובכל זאת תוקפת הרגשת צמא: הפחת מלח בבישול! בעת הצורך ניתן ללגום מעט מים/ יין.

"בבוקר אכול כמו מלך, בצהריים כמו נסיך ובערב כמו אביון" [הרמב"ם].

ארוחת בוקר נכונה מכילה: דגנים מלאים, אגוזים ושקדים, פירות וגם ירקות טריים ומבושלים.

ארוחת הבוקר מעניקה אנרגיה לשעות הפעילות האפקטיביות ביותר – בוקר וצהריים מוקדמים.

מאכלים מעולים לחיסון ואנרגיה: דייסה חמה מדגן מלא: [קוואקר/ אורז] + קינמון ופרי קצוץ.

וגם לחם כוסמין/ שיפון מלא + ממרח [פסטו/ אבוקדו/ טחינה/שקדיה].. מעולה עם ירקות ועלים.

 

ארוחת ביניים

כדי לשמור על רמות אנרגיה מאוזנות במהלך היום, רצוי לצרוך פרי/ ירק/ חטיף טבעי ומזין.

לא מומתק/ מטוגן/ שמכיל כימיקלים/ משמרים/ צבעים, ושאינו רווי בשומנים מוקשים.

ארוחת צהריים עתידה לספק אנרגיה להמשך היום.

שילוב נכון הוא חלבונים ומינרלים, לדוגמא: קטניות עם ירקות. [או ביצים ודגים מן החי].

זמן עיכול החלבונים ארוך יחסית, מערכת העיכול נעזרת בירקות, תבלינים ועלים לעכל היטב.

לכן, בעיקר עם חלבונים מהחי, חשוב להקפיד ולהרחיק פירות, פחמימות ונוזלים, מזמן הארוחה.

לראיה: לאחר חביתה עם סלט וטחינה – נרגיש נוח וקל בבטן, אנרגטיים ושבעים.

ולאחר חביתה עם לחם ומיץ תפוזים – נרגיש נפיחות וכבדות עד בלבול, עייפות וחולשה.

ארוחת ביניים חורפית: חליטה + עוגיות שיבולת שועל, סילאן וטחינה, או חופן אגוזים/ שקדים.

 

ארוחת הערב

כדאי שתהא קלה לעיכול.

אורז מלא עם ירקות מאודים, או מרק ירקות שורש עם דגן מלא.

כך מערכת העיכול אינה מתאמצת ואינה מפריעה למנוחת הלילה החיונית.

כך ניתן להתעורר עם רעב בריא בבוקר, ובכך לסגל סדר קבוע לארוחות במהלך היום.

 

בתיאבון – לבריאות!