Yoga Place

תזונה לקיץ על פי האיורוודה

 

נתחיל עם מעט רקע על איורוודה אשר יעזור לנו להבין את ההמלצות המעשיות.

 

עיקרון הוליסטי בסיסי באיורוודה אומר "גוף האדם כגוף הקוסמוס ורוח האדם כרוח הקוסמוס" – אותם חוקי טבע פועלים הן באדם (המיקרוקוסמוס) והן בעולם שמסביבו (המאקרוקוסמוס). האיורוודה מגדירה שלש תכונות יסודיות לתאור כל תופעה באדם ובטבע, ואלו הן "שלשת הדושות" (שלשת התכונות).

 

הדושה ואטה VATA= תנועה, זרימה (כמו חלל ואויר)- זרימת הרוח, תנועת גורמי השמיים, זרימת המחשבות, תנועת מחזור הדם ועוד.

 

הדושה פיטה PITTA= אנרגיה, חום (כמו אש) – אנרגיית השמש, חילוף החומרים בגוף, מיצי העיכול, מזון חריף.

 

הדושה קאפה  KAPHA= מבנה, מה שנותן צורה (כמו מים ואדמה) – האדמה והמים המהווים את קליפת כדור הארץ, השלד, השרירים השומנים, הליחה והנוזלים המהווים את גוף האדם (מקבילים לאדמה ומים שמהווים את קליפת כדור הארץ).

 

בעזרת שלשת הדושות מתארת האיורודה גם את טיפוסי הגוף-רוח השונים של האדם, את כל מגוון המזונות, את צמחי המרפא, המינרלים, עונות השנה, חלוקת מחזור היממה ואת המחלות השונות.

 

 

 

 

טיפוסי הגוף הבסיסיים

 

טיפוס ואטה  – רזה, קל משקל, מהיר תנועה, מתלהב מהר מדברים חדשים אך גם שוכח מהר, מקרין אי שקט מסוים, נטיה למתח, חרדה ונדודי שינה, נטיה לעצירות ועור יבש, שונא קור ויובש.

 

טיפוס פיטה – אנרגתי, פעיל מאוד, פרפקציוניסט, בעל רגשות חמים, אחראי, כועס מהר, בעל תאבון גדול וחייב לאכול בזמן, נטיה לצרבות ואולקוס, שונא חום, מעדיף את החורף על פני הקיץ.  

 

טיפוס קאפה – חזק פיזית ויציב נפשית, יסודי, מעט איטי, בעל אופי סלחני, אמיץ לב, נטיה לבעיות ליחה, שונא מזג אויר לח.

האיור-ודה מתארת גם שילובים שונים של שלשת הטיפוסים הבסיסיים.

 

 

איכויות החומר

 

האיורוודה מתארת את איכויות החומרים בטבע, כגון את המזונות השונים, צמחי המרפא, שמני המרפא, צמחי התבלין, ע"י 20 איכויות (גונות gunas), או 10 זוגות של איכויות הפוכות, כגון: איכות מחממת – איכות מקררת, קל – כבד, יבש – שמנוני, מתנועע- יציב, חד – עמום ועוד…

 

גם לכל דושה יש מספר איכויות ספציפיות שבעזרתן ניתן לאפיין כל חומר:

 

ואטה הוא:   קר, קל, יבש, מתנועע

 

פיטה הוא:   חם, קל, מעט לח, חד, חודר

 

קאפה הוא:  קר, כבד, חסר תנועה, שמנוני, דביק

 

 

חלוקת המזונות

 

האיורוודה מחלקת את המזונות למזונות מעלי דושה ומזונות מפחיתי דושה, וזאת למעשה על פי  20 הגונות. כך שבמידה ונרצה לקרר את גופנו בקיץ, עלינו להימנע ממזונות מעלי פיטה, ולבחור ולהתמקד במזונות מפחיתי פיטה.

 

במידה ונקפיד על כך נוכל להפחית את תחושת החום המעיקה המצטברת בגופנו בקיץ, כמו גם להפחית ספונטנית התנהגויות הקשורות להצטברות החום בגוף – כעס, רוגז, תסכול.

 

בנוסף האיורוודה מתארת את כוחות העיכול – "אגני" – אלה מיצי העיכול השונים (האנזימים) המפרקים את המזון במעיים ומאפשרים את כניסתו למחזור הדם ומשם לרקמות הגוף. ה"אגני" – מיצי העיכול השונים, נחלשים בקיץ, ולכן גם באופן טבעי התיאבון יורד מעט בקיץ לעומת החורף. עקב כך מומלץ גם להמעיט באכילת כמויות גדולות של חלבון, או חלבון הכבד יותר לעיכול, כגון בשר בקר.

 

 

 

 

ברשימות הבאות, המזונות נבחרו על פי הגונות שלהם, והם מחולקים למזונות מקררים – מרגיעי פיטה, ומזונות מחממים – מעלי פיטה.

 

תזונה להרגעת פיטה – מומלץ להתמקד במזונות אלה עד כמה שאפשר כל עונת הקיץ

 

בכלליות המזון צריך להיות בטמפרטורה חמימה עד פושרת. הטעמים הבולטים בו צריכים להיות מתוק, מריר, מצמת (טעם דמוי בוסר = מכווץ).

 

דגנים: חיטה מבושלת, בורגול, פסטה מחיטה מלאה, סולת מחיטה מלאה, אורז בסמטי לבן ומלא, שיבולת שועל, גריסי פנינה (שעורה), קינואה.

 

קטניות: סויה, טופו, מאש ירוק ,מאש צהוב (מאש ירוק מקולף וחצוי – להשיג בחנויות הודיות), גרגירי חומוס, חומוס הודי מפוצל ("צ'אנה" – לרכישה בחנויות הודיות), שעועית עזוקי, לוביה לבנה, עדשים ירוקים, עדשים חומים, עדשים שחורים, שעועית לבנה וחומה, כל סוגי הפול.

 

ירקות: אספרגוס, ארטישוק, במיה, תרד, מנגולד, שעועית ירוקה, אפונה ירוקה, מלפפון, גזר (ללא הליבה הכתומה), כרוב, קישוא, כל סוגי הדלעת, דלורית, בטטה, חסה, ברוקולי, כרובית, סלרי, נבטים, שומר, ארטישוק, תפוחי- אדמה (מעט).

 

פירות: ענבים, דובדבנים מתוקים, מלון, אבטיח, קוקוס, שסק, סברס, אננס, מנגו, רימון, תפוח מתוק, אגס, צימוקים, תמרים, תאנים, אפרסמון, אפרסק לבן, פפאיה(במידה) , קיווי מתוק, פומלה, פומלית, קלמנטינה, אנונה.

 

חלב ומוצריו: חלב, גהי (חמאה מזוקקת, "סמנ'ה"), משקה "לאסי" הודי ממותק, שמנת מתוקה.

 

תבלינים: כוסברה, שומר, כורכום, כמון, זעפרן, נענע, מנטה, קינמון בכמות מעטה, הל, לימון ליים, ליקוריץ, בצל מבושל, שמיר, בזיל ,מרווה, בצל אדום, מלח סלעים (מלח "הימאליה" – לרכישה בחנויות הטבע).

 

ממתיקים: סוכר קנדי ("סוכר סלעים"), דבש, מייפל טבעי, אגבה, סטיביה.

 

שמנים: חמניות, קוקוס, זית, סויה.

 

זרעים ואגוזים (לא קלויים): קוקוס, זרעי חמניות, זרעי דלעת, אגוז ברזיל, שקדים (קלופים), אבוקדו.

 

מן החי: (ללא צמחונים) דגי אוקיינוס, ביצה ללא חלמון.

 

 

 

תזונה המעלה פיטה – ממזונות אלה להימנע או להפחית עד כמה שאפשר בקיץ

 

בכלליות מזון חם מאוד, חריף, חמוץ ומלוח מידי. הטעמים הבולטים הם חריף, מלוח, חמוץ.

 

דגנים: תירס, דוחן, שיפון, אורז לבן פשוט (איטלקי, פרסי), כוסמת.

 

קטניות: שעועית אדומה, עדשים כתומים

 

ירקות: פלפלים, עגבנייה, חצילים, הרבה בצל חי, שום, צנון, קולרבי, עלים חריפים כגון עלי רוקט (ארוגולה) ועלי רשד (גרגיר), ליבת הגזר

 

חלב ומוצריו: כל הגבינות (אפשר מעט גבינת ריקוטה), יוגורט.

 

ממתיקים: מולסה, סוכר חום.

 

אגוזים /זרעים: מקדמיה, פיסטוק, שומשום, שקדים לא קלופים.                                            

 

שמנים: שומשום, תירס, קנולה, חריע, שקדים.

 

תבלינים: פפריקה, צ'ילי, סחוג, פלפל שחור, גרגירי חרדל, ציפורן, קינמון בכמות רבה, לימון בכמות רבה, חומץ, זרעי סלרי, חלבה, קימל, זעתר, ריחן, אורגנו, עלים חריפים כגון עלי רוקט (ארוגולה) ועלי רשד (גרגיר), בצל לבן טרי, בצל ירוק, שום, מלח ים, מלח רגיל.

 

פירות: תפוז, אשכולית, פפאיה (בכמות רבה), אפרסק צהוב, אננס חמוץ, שזיף, נקטרינה, ענבים חמוצים, משמש, שזיפים מיובשים.

 

קטניות: עדשים כתומים.

 

מן החי (ללא צמחונים): להימנע מכמות רבה של בשר מכל סוג, מדגי מים מתוקים, מחלמון הביצה.

 

 

 

 

לסיום הנה המאכלים המקררים במיוחד

 

דגנים: חיטה מבושלת, בורגול, אורז בסמטי לבן.

 

קטניות: עדשי מאש, לוביה לבנה.

 

ירקות: אספרגוס, ארטישוק, חסה, מלפפון, שומר, כל סוגי הדלעת, קישוא.

 

פירות: אבטיח, מלון, סברס, פומלית.

 

תבלינים: כוזברה, שמיר, סירופ מייפל טבעי, מיץ רימון, סוכר קנדי (סוכר סלעים).

 

אגוזים וזרעים: אגוז ברזיל, אגוז קוקוס, זרעי דלעת וחמניות.

 

מוצרי חלב: משקה לאסי הודי.

 

Exit mobile version